Rent vand i porteføljen

Motorveje, parkeringspladser, telemaster, rent vand og grøn energi. Nykredits investeringer i infrastruktur gør nu en virkelig forskel for Nykredits investorer og for millioner af mennesker verden over.

Hans kollegaer har tre, fire og fem computerskærme med blinkende tal og grafer, men porteføljemanager Martin Munkesø har kun to, og på ingen af dem er der tal, der blinker. Der er heller ikke nogen ’køb’ og ’sælg’-funktion, og han kan ikke følge med i den løbende prisudvikling i de aktiver, han har investeret i. Og det er alt sammen godt det samme.

Hans investeringer er ikke af typen, man kan beslutte sig for at købe eller sælge med et klik på en computerskærm. For med sin kollega Ulla Agesen har Martin Munkesø – via særligt udvalgte infrastrukturforvaltere - sat penge på den virkelige verden – ikke børsnoterede værdipapirer, men aktiver man kan se og røre ved, og som rejser sig i vejret eller fylder noget – fysisk - i landskabet.

Og mens man hurtigt kan købe eller sælge en aktie i et vindmølleselskab, hvis man vejrer nye vinde på de finansielle markeder, må man tage vinden, som den kommer, hvis man har investeret penge i en havvindmøllepark i Nordsøen og har været med til at opføre den fra bunden.

En vindmølle eller fx en parkeringsplads giver et stabilt, løbende afkast, som typisk ikke svinger i takt med afkastet på aktiemarkederne, og som derfor kan sprede den samlede risiko og bidrage til et bedre, langsigtet afkast.

Martin Munkesø, porteføljemanager i Nykredit.

Tålmodighed belønnes

Det lyder ubelejligt, og netop ubelejlighed er paradoksalt nok en af grundene til, at denne type investering er interessant. For de finansielle markeder er effektive og sætter pris på alt, fx at en aktie er likvid og kan købes og sælges fra det ene øjeblik til det andet. En sådan aktie koster med andre ord ekstra, og merprisen – blandt investorer kaldet en likviditetspræmie – er man som langsigtet investor ofte interesseret i at undgå.

Er man en langsigtet investor, har man - i sagens natur - typisk ikke noget behov for at kunne sælge med kort varsel, og vil derfor være interesseret i et illikvidt aktiv, hvis belønningen er et højere forventet afkast. Salige er de sagtmodige, for de skal arve jorden, som det hedder.

Martin Munkesøs og Ulla Agesens investeringer kaldes for alternative investeringer, fordi aktivklassen har karakteristika, som adskiller sig fra investering i aktier og obligationer. Og som supplement i en portefølje med aktier og obligationer kan alternative investeringer dermed sprede den samlede risiko og sikre et bedre forventet afkast på lang sigt.

- En vindmølle eller fx en parkeringsplads giver et stabilt, løbende afkast, som typisk ikke svinger i takt med afkastet på aktiemarkederne, og som derfor kan sprede den samlede risiko og bidrage til et bedre, langsigtet afkast, siger Martin Munkesø.

Investeringer i infrastruktur 

Siden 2014 har Nykredit Alternativer investeret i sammenlagt 36 infrastruktur-aktiver, som inkluderer motorveje i Peru og Indien, drikkevand i London, parkeringspladser i Chicago samt investeringer i vedvarende energi med en samlet produktion, der svarer til det årlige strømforbrug for 28 millioner mennesker.  

- Vores fokus er infrastruktur-investeringer med en løbende betalingsstrøm, fra fx vindmøller og parkeringspladser, som giver os et stabilt, løbende afkast, men aktivklassen dækker også andet end infrastruktur. Fællesnævneren er, at der er tale om aktiver, som ikke er børsnoterede, og som derfor kræver, at man som investor har en lang tidshorisont. Alternative investeringer er ikke for den, der investerer i dag og ombestemmer sig i morgen, siger Martin Munkesø. 

Nykredit Alternativer har investeret i infrastruktur siden 2014.

Investeringerne tæller bl.a.: - 485 kilometer motorvej i Peru og i Indien - 86.050 parkeringspladser – fortrinsvist i USA og Australien - 600 TV-og telemaster i Spanien - Vandværk, der leverer rent drikkevand til 9 millioner forbrugere i London - 14 vedvarende energi-aktiver, inklusive en vindmøllepark i Nordsøen, med en samlet produktion på 11 GigaWatt strøm svarende til det årlige strømforbrug for 28 millioner forbrugere

Relaterede Artikler

Investeringsforeninger | 2 min. min

Årets investeringsforening 2017

Nykredit Invest blev er igen blevet kåret som årets investeringsforening af Dansk Aktie Analyse i samarbejde med Jyllandsposten og Finans.dk, og kåringen er baseret på afkast, omkostninger og investorkommunikation.
Teknologi | 18:56 min

Chefstrateg: Det kan få bitcoins til at crashe

Investorerne kan indtil videre tage den med ro over den tyske regeringskrise. Det siger Frederik Engholm, chefstrateg i Nykredit Markets.
Teknologi | 3 min

Chefporteføljeforvalter: IT revolutionen er først lige begyndt

IT gennemsyrer alt, men udviklingen er først lige begyndt, siger chefporteføljeforvalter. Som investor kan man starte med at overveje, hvilke teknologier og sektorer, man IKKE bør investere i.