Boligejere går efter sikre lån

Flere og flere boligejere vælger lån med fast rente og afdrag. Samtidig falder andelen lån med variabel rente og afdragsfrihed. Det viser nye tal fra Nationalbanken.

Et stigende antal boligejere vælger lån med fast rente og afdrag, viser tal fra Nationalbanken. Samtidig er andelen af lån med variabel rente faldet blandt de danske boligejere. I dag har godt 58 procent et lån med variabel rente mod omkring 60 procent for et år siden. For tre år siden var andelen mere end 66 procent. Men også inden for de variabelt forrentede lån sker der store skred. 

 

En del boligejere vælger at sikre renten i længere tid, dog fortsat med et variabelt forrentet lån.

Jeppe Borre, seniorøkonom i Nykredit

”En del boligejere vælger at sikre renten i længere tid, dog fortsat med et variabelt forrentet lån. Et eksempel – og et hyppigt et af slagsen – er at skifte F1-lånet ud med F5, som har været ganske populært blandt tidligere F1-låntagere”, siger seniorøkonom i Nykredit Jeppe Borre.

 

Samtidig er andelen af afdragsfrie lån faldet fra mere end 50 procent sidste år til 48,6 procent i dag. For tre år siden havde næsten 56 procent et afdragsfrit lån.

 

Boligejerne er bedre sikret

Renteniveauet er generelt meget lavt, og det får mange boligejere til at sadle om og sikre renten i længere tid.

Med et fastforrentet lån sikrer boligejerne ikke kun renten, men også i højere grad opsparingen i bolig mod rentestigninger.

Jeppe Borre, seniorøkonom i Nykredit

”Med et fastforrentet lån sikrer boligejerne ikke kun renten, men også i højere grad opsparingen i boligen mod rentestigninger. En mærkbar rentestigning kan få boligpriserne til at falde, og med et fastforrentet lån falder værdien af gælden også, hvis renten stiger”, siger Jeppe Borre, og fortsætter:

 

”Når danske boligejere ændrer lånetyper, som de gør nu, bliver de mere robuste over for eventuelle rentestigninger eller boligprisfald. Når der på et tidspunkt kommer en rentestigning, vil færre boligejeres månedlige husholdningsbudget blive påvirket. Samtidig er formuen i boligen også beskyttet væsentligt bedre over for en eventuel mærkbar rentestigning.”

Jeppe Borre

Chefanalytiker i Totalkredit

Ekspert i renteforhold og obligationstyper samt fordele og ulemper ved omlægning, op- og nedkonvertering, kurser og bagvedliggende obligationer.

Relaterede Artikler

Artikel | 5 min

Kig i krystalkuglen: Sådan bliver boligmarkedet i 2019

Huspriserne vil stadig stige i 2019, men det går ikke så hurtigt længere. Læs boligøkonom Mira Lie Nielsens prognose for boligmarkedet i år og få hendes tip, hvis du overvejer at købe hus eller lejlighed i 2019.
Artikel | 3 min

Priserne på ejerlejligheder falder i København

I en helt ny boligprisprognose forventer Nykredit for første gang i seks år, at priserne på ejerlejligheder falder i Købehavn og i Aalborg.
Artikel

Hvad gør jeg med min indefrosne boligskat?

Tre gode argumenter for, hvorfor du skal betale din indefrosne boligskat i 2021, og tre lige så gode argumenter for, hvorfor du skal vente.