Negativ rente: Hvad betyder det for dig som boligejer?

Hvad betyder det for din boligøkonomi, når renten er negativ? Seniorøkonom i Nykredit Jeppe Borre forklarer den negative rente, og hvordan den påvirker din økonomi.

De ekstremt lave renter betyder, at endnu flere danskere nu får negativ rente på lånet. Vi har stillet fem skarpe om den negative rente til Jeppe Borre, der er seniorøkonom i Nykredit.

 

1. Hvad er en negativ rente?

Bag ethvert realkreditlån er der også obligationer, som investorer køber. Og det er på nogle af disse obligationer, at renten er negativ – altså lavere end nul – som man så oplever på realkreditlånet. Når investorerne er villige til at købe obligationerne, som har en negativ rente, så går pengene direkte videre til boligejerne, som enten kommer til at betale mindre i ydelse eller får et større afdrag på lånet.

 

2. Hvordan får jeg udbetalt den negative rente?

Det er forskelligt fra låntype til låntype:

 

  • På rentetilpasningslån, fx F1 og F3, får du den negative rente i form af en lavere ydelse.
  • På variabelt forrentede obligationslån, fx F-kort, får du den negative rente i form af et øget afdrag - også selvom lånet er afdragsfrit.

 

Du får den lavere ydelse eller det større afdrag helt automatisk, hvis renten på dit realkreditlån er negativ.

 

Disse to eksempler viser, hvilken betydning den negative rente har for ydelsen og afdraget på et F-Kort-lån og et F1-lån på en million kroner:

  Ændring i ydelse pr. md. Ændring i afdrag pr. md.
F-Kort 0 kr. 190 kr.
F1 -100 kr. 90 kr.

3. Hvor mange har lige nu en negativ rente?

Mere end 15 procent af det samlede udlån i Nykredit og Totalkredit har negativ rente pr. 1. oktober. Det svarer til, at der er lån for næsten 180 mia. kr. med en rente under 0 %.

 

4. Hvor mange penge kommer retur til låntagerne som negativ rente?

Tilsammen går omkring 290 millioner kroner tilbage i årlig negativ rente enten i form af en lavere ydelse eller et højere afdrag på lånet. De årlige 290 millioner kroner er beregnet ud fra renterne, som vi kender dem i dag, og nogle af lånene får ny rente om mindre end et år.

 

5. Hvis jeg ikke har et lån med negativ rente i dag, skal jeg så skynde mig at få det?

Nej, det vil jeg ikke anbefale. Den negative rente er hovedsageligt på lån med helt kort rentebinding, fx F-kort og F1, og den negative rente kan dermed forsvinde inden for en ganske overskuelig fremtid. Vi anbefaler stadig, at man sikrer renten i længere tid på det meget lave niveau, som man kan få i dag. Vi skal mindre end 10 år tilbage, før en rente på 4-5 procent var helt normalt på F1-lånet. Når vi så sammenligner med en rente på 2 procent på et fast forrentet realkreditlån i dag, sætter det de generelt lave renter lidt i perspektiv, og de meget attraktive muligheder der er for at sikre den på et lavt niveau fremover.

Relaterede Artikler

Analyser og kommentarer | 3 min

Sløjt januarudsalg skyldes stærk Black Friday

Sidste års Black Friday blev den største handelsdag nogensinde. Men de tårnhøje salgstal i november gik ud over både julehandlen og januarudsalget, viser nye tal fra Nets.
Boligmarked | 3 min

Så meget hus kan du få for en københavnerlejlighed

Har du børn og bor i lejlighed, overvejer du måske at skifte lejlighed og byliv ud med hus og have. Se, hvor mange kvadratmeter hus du kan få i forstaden, hvis du har en ejerlejlighed i København.
Boligmarked | 2 min

Historisk store forskelle på boligmarkedet

Forskellen i boligpriserne er eksploderet de seneste 25 år. Det betyder store formueforskelle mellem danskerne, alt efter hvor de engang besluttede sig for at bo. Det viser en analyse af 25 års boligprisudvikling i Danmark.