Her er den danske boligejer

Den typiske danske boligejere er 52 år og bor i parcelhus på 143 kvadratmeter i Jylland. De ældste huse findes på Bornholm, og Østjyderne har kortest til en tur i skoven. Vi har kigget nærmere på Danmarks cirka 1,3 millioner ejerboliger – og de mere end 3 millioner danskere, der bor inde i dem.

Tager vi hundrede tilfældige danske boligejere, bor de 73 i et parcelhus, 10 i rækkehus, 10 i en lejlighed og 7 af dem bor på en gård.

 

Der skal 3,3 millioner knappenåle til for at markere alle landets boligejere. Sætter vi nålene på landkortet, vil vi se, at langt de fleste knappenåle sidder på toppen af et parcelhus i Jylland. I landets større byer stikker etagebyggerier op, og folk rykker sammen på færre kvadratmeter. I Vestjylland bor folk på flest kvadratmeter – 154 i gennemsnit – her er der plads og råd til mere. På Bornholm er husene ældst, og københavnere er dem, der bekymrer sig mest om dårligt naboskab.

 

Børn der bor i ejerbolig, vokser i 95 procent af tilfældene op i et parcel- eller rækkehus. Der er dog markante forskelle i ram-merne om børnelivet rundt om i landet. I København bor mere end 40 procent af børn og unge i ejerbolig i en etageejendom. Ser man udelukkende på børn i alderen fra 0-5 år, så er tallet mere end 50 procent i København. Forskellen skyldes formentlig, at en del københavnere får deres første barn, mens de bor i lejlighed, og når barn nummer to eller tre kommer til, så rykker familien videre til flere kvadratmeter – typisk i omegnskommunerne, hvor der i ejerboligerne bor flest børn pr. hustand.

 

Vi hører meget om det Københavnske marked for ejerlejligheder, men målt på antal udgør lejlighederne kun 10 procent af ejerboligerne. Derudover er knap 70 procent af lejlighederne placeret omkring København og Århus. Interessant nok, så er det ikke i de små boliger i København, at der er færrest børn og unge pr. husstand, men derimod på Bornholm og i Vest- og Sydsjælland. Her er den gennemsnitlige boligejer ældre og har derfor ikke så mange hjemmeboende børn. De yngste boligejere findes i Købe-navn og Københavns omegn.

 

Boligen er en vigtig del af vores liv. Vi har tegnet et portræt af, hvordan boligejerlivet leves i de forskellige egne af Danmark på baggrund af tal fra Totalkredit og Danmarks Statistik.


Den typiske danske boligejer

Den typiske danske boligejer er 52 år og er del af en samlet hustand på to personer, der har et eller ingen hjemmeboende børn. I gennemsnit bor der 2,52 personer pr. hustand, hvoraf 0,56 er et barn. Livet leves i parcelhus i Jylland, og der er 143 kvadratmeter at boltre sig på. Huset er bygget i 1952 og opført i mursten. Varmen kommer via fjernvarme og på taget ligger et fibertag – ofte eternit. Når den gennemsnitlige danske boligejer skal til stranden, har han eller hun 7 kilometer til nærmeste kyst. En tur i skoven ligger 2,4 kilometer væk. En lille overvægt af boligfinansieringen – 56 procent – er med variabelt forrentede lån. Boligejere, der optager et realkreditlån i dag, tager i højere grad lån med fast rente. 

Sådan er boligejerne, hvor du bor

 

Relaterede Artikler

Artikel | 5 min

Kig i krystalkuglen: Sådan bliver boligmarkedet i 2019

Huspriserne vil stadig stige i 2019, men det går ikke så hurtigt længere. Læs boligøkonom Mira Lie Nielsens prognose for boligmarkedet i år og få hendes tip, hvis du overvejer at købe hus eller lejlighed i 2019.
Artikel | 3 min

Priserne på ejerlejligheder falder i København

I en helt ny boligprisprognose forventer Nykredit for første gang i seks år, at priserne på ejerlejligheder falder i Købehavn og i Aalborg.
Artikel

Hvad gør jeg med min indefrosne boligskat?

Tre gode argumenter for, hvorfor du skal betale din indefrosne boligskat i 2021, og tre lige så gode argumenter for, hvorfor du skal vente.