Den typiske danske boligejer - Jylland

Kom med indenfor i nordjydens parcelhus, se sydjydens mange værelser, vestjydens mange kvadratmeter og kom med østjyden en tur til skoven.

Den typiske danske boligejer

Den typiske danske boligejer er 52 år og er del af en samlet hustand på to personer, der har et eller ingen hjemmeboende børn. I gennemsnit bor der 2,52 personer pr. hustand, hvoraf 0,56 er et barn. Livet leves i parcelhus i Jylland, og der er 143 kvadratmeter at boltre sig på. Huset er bygget i 1952 og opført i mursten. Varmen kommer via fjernvarme og på taget ligger et fibertag – ofte eternit. Når den gennemsnitlige danske boligejer skal til stranden, har han eller hun 7 kilometer til nærmeste kyst. En tur i skoven ligger 2,4 kilometer væk. En lille overvægt af boligfinansieringen – 56 procent – er med variabelt forrentede lån. Bolig-ejere, der optager et realkreditlån i dag, tager i højere grad lån med fast rente. 

 

Nordjyden

I Nordjylland leves livet i et parcelhus bygget i 1953, og der bor typisk enten 2 eller 4 personer under samme tag. Huset er med sine gennemsnitlige 152 kvadratmeter større end landsgennemsnittet på 143. Den typiske nordjyske boligejer har godt 52 år på bagen. Stort set alle nordjyske børn af boligejere vokser op på en villavej i et parcelhus. En tur i skoven kræver kun, at man går et par kilometer fra egen hoveddør, mens en tur til vandet ligger 3,6 kilometer væk. Kører du en tur rundt i Nordjylland, ser du markant færre tegltag end i resten af landet, men derimod flere huse med fibercement – eternit – på toppen. Nordjyderne er mere tilbøjelige til at vælge fast rente og afdrag end landsgennemsnittet. Hver anden nordjyske boligejer har et fastforrentet lån, og andelen af variable lån bliver stadig mindre.  

 

Vestjyden

Vestjyderne boltrer sig på plads. I hvert fald bor de i gennemsnit på 154 kvadratmeter, hvilket er 11 kvadratmeter mere end landsgennemsnittet. Der bor 1-2 voksne og 0-1 barn i hver husstand. Halvdelen af ejerboligerne i Vestjylland har eternit på taget, og en større koncentration af eternit skal man til Nordjylland for at finde. Det gennemsnitlige ejerbolig i Vestjylland er fra 1958 og er lavet af mursten. I gennemsnit har vestjyden hele 17 kilometer til stranden men dog kun godt 2,5 kilometer til skov. Børn og unge som vokser op i ejerbolig i Vestjylland, bor stort set altid i hus. 50 procent af realkreditudlånet til boligejere i det vestjyske er med fast rente, og der er afdrag på 54 procent, hvilket er noget mere en på landsplan.   

 

Østjyden

Den typiske boligejer i Østjylland er 51 år. Huset er bygget i 1957 og er dermed forholdsvis nyt men ligner ellers prototypen på en dansk ejerbolig i mursten og med eternit på toppen. Østjylland er med 0,61 børn pr. hustand i top tre over landsdele med flest hjemmeboende børn, og langt hovedparten af de børn vokser op i et hus. Det kræver en tur på 9 kilometer at springe i bølgen blå, hvilket er godt stykke over landsgennemsnittet. Til gengæld har den østjyske boligejer kun 1,8 kilometer til en tur i skoven. Det er landets korteste afstand. 

 

Sydjyden

Banker du på døren hos en boligejer i Sydjylland, er det i gennemsnit en godt 52-årig, der åbner døren. Du træder ind i en bolig på 152 kvadratmeter, og der er i gennemsnit 5,1 værelser, hvilket sammen med Vestjylland er landets højeste antal værelser pr. husstand. På de 5,1 værelser bor der i gennemsnit 2,52 personer, hvoraf 0,57 er børn, hvilket giver hver person 60 kvadratme-ter. Sydjylland er den landsdel i Danmark med størst koncentration af murstenshuse – 95 procent af ejerboligerne i det sydjyske er opført i mursten. Bindingsværk er er regulært særsyn. Boligejeren i Sydjylland skal transportere sig knap 9 kilometer for at komme en tur til vandet, mens en tur i skoven kan klares ved en cykletur på 2 kilometer Boligfinansieringen ligger lige på lands-gennemsnittet, men der er en tendens til flere lån med afdrag. 

 

Sådan er boligejerne andre steder i landet

Relaterede Artikler

Artikel | 5 min

Kig i krystalkuglen: Sådan bliver boligmarkedet i 2019

Huspriserne vil stadig stige i 2019, men det går ikke så hurtigt længere. Læs boligøkonom Mira Lie Nielsens prognose for boligmarkedet i år og få hendes tip, hvis du overvejer at købe hus eller lejlighed i 2019.
Artikel | 3 min

Priserne på ejerlejligheder falder i København

I en helt ny boligprisprognose forventer Nykredit for første gang i seks år, at priserne på ejerlejligheder falder i Købehavn og i Aalborg.
Artikel

Hvad gør jeg med min indefrosne boligskat?

Tre gode argumenter for, hvorfor du skal betale din indefrosne boligskat i 2021, og tre lige så gode argumenter for, hvorfor du skal vente.