Den typiske danske boligejer - Fyn og Bornholm

Kom med på tur til Fyn, hvor du finder den højeste koncentration af stråtag og bindingsværk, og til Bornholm, hvor Danmarks ældste huse befinder sig.

Den typiske danske boligejer

Den typiske danske boligejer er 52 år og er del af en samlet hustand på to personer, der har et eller ingen hjemmeboende børn. I gennemsnit bor der 2,52 personer pr. hustand, hvoraf 0,56 er et barn. Livet leves i parcelhus i Jylland, og der er 143 kvadratmeter at boltre sig på. Huset er bygget i 1952 og opført i mursten. Varmen kommer via fjernvarme og på taget ligger et fibertag – ofte eternit. Når den gennemsnitlige danske boligejer skal til stranden, har han eller hun 7 kilometer til nærmeste kyst. En tur i skoven ligger 2,4 kilometer væk. En lille overvægt af boligfinansieringen – 56 procent – er med variabelt forrentede lån. Bolig-ejere, der optager et realkreditlån i dag, tager i højere grad lån med fast rente. 

 

Fynboen

Kører du rundt på Fyn, er chancen for at se et stråtag eller et bindingsværkhus en af landets største, omend det er sjældent syn i hele landet. Det gennemsnitlige hus er bygget i 1943. Fynske boligejere bor typisk i et parcelhus på 145 kvadratmeter, og med en gennemsnitsalder på 53 år er de fynske boligejere blandt landets ældste – kun boligejerne på Bornholm og i Nordsjælland har flere år på bagen. Fynboen har i gennemsnit 3 kilometer til nærmeste skov og 3,5 kilometer til en kyststrækning. 46 procent af udlånet er fastforrentet – det er lidt mere end på landsplanet, og ser vi på nyudlånet er andelen af fynsk boligfinansiering med fast rente på fremmarch.   

 

Bornholmeren

Bornholmske boligejere bor i Danmarks gennemsnitligt ældste huse – næsten 100 år har det gennemsnitlige hus stået på Bornholm. Og det er da også på Bornholm, at flest boligejere bor i et hus med bindingsværk eller stråtag, om end også bornholmeren oftest bor i et murstenshus med tegl på taget. Til gengæld er der færrest børn pr. bolig, da der er flere ældre, og hovedstandsområdet trækker mange unge væk fra øen i de år, hvor man stifter familie. 60 procent af boliggælden på Bornholm er fastforrentet – det er den højeste andel i landet. Kun ét ud af 100 bornholmske børn i ejerbolig vokser op i en lejlighed.     

 

Sådan er boligejerne andre steder i landet

Relaterede Artikler

Artikel | 5 min

Kig i krystalkuglen: Sådan bliver boligmarkedet i 2019

Huspriserne vil stadig stige i 2019, men det går ikke så hurtigt længere. Læs boligøkonom Mira Lie Nielsens prognose for boligmarkedet i år og få hendes tip, hvis du overvejer at købe hus eller lejlighed i 2019.
Artikel | 3 min

Priserne på ejerlejligheder falder i København

I en helt ny boligprisprognose forventer Nykredit for første gang i seks år, at priserne på ejerlejligheder falder i Købehavn og i Aalborg.
Artikel

Hvad gør jeg med min indefrosne boligskat?

Tre gode argumenter for, hvorfor du skal betale din indefrosne boligskat i 2021, og tre lige så gode argumenter for, hvorfor du skal vente.