Folk i ejerlejlighed dropper nyt køkken

For 10 år siden var det køkkener, møbler og tøj, boligejerne brugte penge på. I dag er det takeaway, oplevelser og opsparing. De seneste års store prisfremgang på ejerlejligheder har sat sig i forbruget hos folk i ejerlejlighed, viser ny analyse fra boligøkonom Mira Lie Nielsen.

Vi gider ikke lave mad, men køber gerne takeaway og bruger penge på oplevelser – i hvert fald, hvis vi bor i ejerlejlighed. Men i forhold til forbrugsfesten i årene op til finanskrisen, så er folk i ejerlejligheder i dag alligevel mere mådeholdne, og det er helt andre ting, der prioriteres, end før.

 

Mere sparsommelige

I årene op til finanskrisen nærmest eksploderede forbruget især blandt lejlighedsejerne i takt med boligprisernes himmelflugt. Efterfølgende tog forbruget en ordentlig tur ned igen.

Ejerlejlighedsejernes forbrug er særdeles konjunkturafhængigt, og de bruger pr. person forholdsvis mange penge i sammenligning med personer i andre typer bolig.

Boligøkonom og chefanalytiker Mira Lie Nielsen

”Ejerlejlighedsejernes forbrug er særdeles konjunkturafhængigt, og de bruger pr. person forholdsvis mange penge i sammenligning med personer i andre typer bolig”, siger boligøkonom og chefanalytiker i Nykredit Mira Lie Nielsen, og fortsætter:

 

”I gennemsnit forbruger ejerlejlighedsejerne i dag mere end 200.000 kroner pr. person i husstanden om året. I 2007 var forbruget næsten 230.000 kroner. I dag er priserne på ejerlejlighederne igen øget markant, og forbruget er også i fremgang, men forbrugslysten er knap så voldsom”.

 

Danskerne sparer mere op

Selvom danskerne oplever reallønsfremgang, høj beskæftigelse og et uhyre lavt renteniveau, så er vi i dag knap så tilbøjelige til bare at bruge de ekstra penge. Vi lægger i gennemsnit en historisk stor andel af vores løn til side på en bankkonto hver måned.

 

”I gennemsnit har ejerlejlighedsejere mere end 190.000 kroner stående på løn- eller anden konto. For 5 år siden var det tal knap 140.000 kroner; Det vil sige en stigning på 37 procent”, siger Mira Lie Nielsen.

 

Danskerne sparer også mere op i boligen; andelen af realkreditlån lån med afdrag overstiger nu lån uden afdrag. I dag er knap 52 procent af boligejernes lån med afdrag. For blot fire år siden var andelen af lån med afdrag mindre end 44 procent.

 

Takeaway, cafeer og oplevelser

Gennemsnitligt er forbruget blandt ejerlejlighedsejerne 10 procent mindre i dag end i 2007. Hvor ejerlejlighedsejerne under højkonjunkturen i 2005-2007 købte stort ind af møbler, nye køkkener og tøj, så er det i dag forbruget på restauranter og hoteller samt på smartphones og internet, der er i kraftig fremgang.

 

Dykker man ned i data for restauranter og hoteller, kan man se, at fremgangen udelukkende skyldes et markant øget forbrug på cafeer, restaurant og takeaway samt overnatning på hoteller mv. Der er altså meget som tyder på, at forbruget har ændret sig. Prioriteterne er ikke længere så meget på at fylde boligen op med nye ting, men på at være ude for at hygge sig eller tage nemme (og typisk dyrere) madløsninger.

 

Samtidig er forbruget på fastnettelefoni stort set forsvundet, mens mobiltelefoni, internet, og alt det, som følger med dette skifte, har overtaget og i høj grad også vores forbrug på dette område.

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom og chefanalytiker

Rådgiver og inspirerer boligejerne - om boligfinansiering, boligpriser, prognoser og rådgivningsbudskaber om husholdningernes formue- og gældsforhold.

Relaterede Artikler

Artikel | 5 min

Kig i krystalkuglen: Sådan bliver boligmarkedet i 2019

Huspriserne vil stadig stige i 2019, men det går ikke så hurtigt længere. Læs boligøkonom Mira Lie Nielsens prognose for boligmarkedet i år og få hendes tip, hvis du overvejer at købe hus eller lejlighed i 2019.
Artikel | 3 min

Priserne på ejerlejligheder falder i København

I en helt ny boligprisprognose forventer Nykredit for første gang i seks år, at priserne på ejerlejligheder falder i Købehavn og i Aalborg.
Artikel

Hvad gør jeg med min indefrosne boligskat?

Tre gode argumenter for, hvorfor du skal betale din indefrosne boligskat i 2021, og tre lige så gode argumenter for, hvorfor du skal vente.