Se ind i 2018: Boligmarkedet i god form

Mens mange januarramte danskere ønsker sig sundere og fem kilo lettere, er det danske boligmarkedet i fin form. Og meget tyder på, at også 2018 bliver boligejernes år. Boligøkonom og chefanalytiker i Nykredit Mira Lie Nielsen kommer med sit bud på, hvad 2018 kommer til at byde på.

Hvis du mødte det danske boligmarked på din løbetur, ville du formentlig opleve, at det er i bedre form end dig. Boligpriserne stiger fortsat, og der er godt gang i bolighandlerne. Optimismen og de gode nyheder har præget boligmarkedet gennem de seneste år, og det fortsætter ind i 2018, spår Mira Lie Nielsen, der er boligøkonom og chefanalytiker i Nykredit.

 

Varme nyheder til boligejerne

Januar har indtil videre budt på en fugtig og lidt trist opstart på det nye år, men som boligejer kan du varme dig ved tanken ved, at der er færre boliger til salg. 

De færre huse til salg vidner om, at der sælges og købes rigtig mange boliger i store dele af landet. De færre boliger til salg er dermed ikke på nogen måde et tegn på, at boligmarkedet er ved at fryse til is – tværtimod er formen på boligmarkedet generelt bedre end længe.

Mira Lie Nielsen, boligøkonom og chefanalytiker i Nykredit

”De færre huse til salg vidner om, at der sælges og købes rigtig mange boliger i store dele af landet. De færre boliger til salg er dermed ikke på nogen måde et tegn på, at boligmarkedet er ved at fryse til is – tværtimod er formen på boligmarkedet generelt bedre end længe”, forklarer Mira Lie Nielsen, og fortsætter:

 

”Selvom der kommer mange nye huse på markedet, er der så stor handelsaktivitet, at der bliver færre huse at vælge imellem. Vi skal 10 år tilbage for at finde et år, hvor antallet af huse til salg var lavere end i 2017”. 

 

Facit for 2017: Højere priser og flere bolighandler

På landsplan ender facit for 2017 med, at priserne på enfamiliehuse steg 4 procent, mens priserne på ejerlejligheder steg 10 procent. De største prisstigninger var i og omkring de største byer, men prisstigningerne kommer flere og flere husejere til gode.


Samtidig var der i 2017 flere bolighandler i samtlige landsdele, end der har været længe. Det sætter en tyk steg under, at fremgangen på boligmarkedet ikke udelukkende kommer boligejere i og omkring de største byer til gode.


”Det hører dog også med til virkeligheden, at de meget kraftige prisstigninger fortsat er centraliseret omkring de største byer. Derfor er priserne i store dele af Danmark også stadigvæk lavere end under boligmarkedsopturen i midt-nullerne”, siger Mira Lie Nielsen.

 

Stigende boligpriser i 2018

Kigger vi ind i 2018, forventer vi, at bedringen på boligmarkedet vil fortsætte i hele landet.

Når flere danskere har en lønindkomst, øger det lysten og mulighederne for at handle bolig, og det skubber naturligt priserne opad.

Mira Lie Nielsen, boligøkonom og chefanalytiker i Nykredit

”Beskæftigelsen er steget over de seneste år, og er i dag på historisk højt niveau. Samtidig ser vi pæne lønstigninger og lav inflation, der er med til at øge købekraften blandt nuværende og kommende boligejere. Når flere danskere har en lønindkomst, øger det lysten og mulighederne for at handle bolig, og det skubber naturligt priserne opad”, siger Mira Lie Nielsen.

 

Endnu et år med lave renter i vente

Den negative rente på realkreditlån, som vi oplevede for første gang i 2015, har på ingen måde vist sig at være en døgnflue. Ved indgangen til 2018 fik mange danskere også en ny rente på realkreditlånet, og flere og flere boligejere oplever at få negativ rente. Samtidig dykkede renten yderligere i negativ på en del af de lån, som i forvejen har negativ rente, og der er set flere nye bundrekorder. Og også de fastforrentede realkreditlån er særdeles gunstige – det fastforrentede 2 procent-lån kan i dag optages til kurs meget tæt på 100, og det er sågar muligt at få 1,5 procent i fast rente de næste 30 år til en fornuftig kurs.

 

Vi ser fortsat lave renter for 2018 som helhed, og vi kan ikke udelukke nye bundrekorder på den korte bane. Renterne på de variabelt forrentede lån, fx F-kort, er især påvirket af den europæiske centralbank, som næppe piller ved den pengepolitiske rente før engang i 2019, og det betyder lave renter for variabelt forrentede lån. De lange renter på de fastforrentede lån, forventer vi, er en anelse højere, når vi siger farvel til 2018, men der kan især for de lange renter komme ret store udsving hen over et år.

 

Prisfesten i København bremser lidt op

Priserne i København er årligt steget i omegnen af 10 procent de seneste fem år. Og det er især denne udvikling, som har gjort, at der er kommet begrænsninger på, hvilken type boligfinansiering boligkøbere kan få.


”En lang periode med prisstigninger markant højere end indkomstfremgangen gør det nemlig mere sandsynligt, at man løber ind i en periode, hvor priserne ikke stiger nær så meget, flader ud eller ligefrem falder. Efterspørgslen daler simpelthen, fordi færre vil og kan betale prisen”, siger Mira Lie Nielsen, og fortsætter:

Man skal huske, at man fortsat kan låne til køb af bolig- der er blot en mindre pallette af låntyper at vælge imellem, hvis man har høj gæld i forhold til familiens indkomst og boligens værdi.

Mira Lie Nielsen, boligøkonom og chefanalytiker i Nykredit

”Vi forventer dog, at der også i 2018 vil være prisstigninger til ejerlejlighedsejerne i København og de andre storbyer, men at tempoet aftager. Man skal huske, at man fortsat kan låne til køb af bolig- der er blot en mindre pallette af låntyper at vælge imellem, hvis man har høj gæld i forhold til familiens indkomst og boligens værdi”, siger Mira Lie Nielsen.


Politik anno 2018

I 2017 landede den længe ventede boligskatteaftale, som dog først træder i kraft i 2021, når den nuværende aftale om skattestoppet udløber, og der kom nye og gunstigere regler for belåning og udlejning af sommerhuse. Der er i 2018 ikke umiddelbart sådanne store boligmarkedspolitiske tiltag på vej, og rent politisk går boligejerne som udgangspunkt et stille år i møde.


Nuværende og kommende boligejere har dermed flere grunde til at gå optimistisk ind i 2018, om solen skinner eller regnvejret får lov at dominere, så vil der også i 2018 være varme til landets boligejere.

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom og chefanalytiker

Rådgiver og inspirerer boligejerne - om boligfinansiering, boligpriser, prognoser og rådgivningsbudskaber om husholdningernes formue- og gældsforhold.

Relaterede Artikler

Artikel | 4 min

Hellere vente på gode vurderinger end hurtigt juks

Endnu en udskydelse af de nye ejendomsvurderinger. Skatteministeren har offentliggjort, at boligejeren må vente yderligere et år på de nye offentlige ejendomsvurderinger.
Artikel | 3 min

Boligprisprognosen: Priserne på ejerlejligheder falder i København, men i resten af landet går huspriserne stadig op

I en helt ny prognose venter Nykredit for første gang i seks år, at priserne på ejerlejligheder falder i Købehavn og i Aalborg.
Artikel | 2 min

Julehusker: Det skal du nå i 2018

Inden du går omkuld i brunkager og gran, bør du se, om du kan spare penge ved at tjekke din økonomi. Men noget af det skal du nå at gøre det inden jul. Læs hvorfor, og se, hvad du skal gøre her.