Bedsteforældre følger børnene til storbyen

Tendens: Seniorer over 60 år skifter parcelhuset i forstaden ud med en lejlighed i byen, hvor kulturliv og børnebørn trækker.

Der har længe været en strøm af tilflyttere til de større byer, og vi flytter mere, end vi gjorde tidligere. Men det er ikke bare unge studerende og hipsterforældre med bybørn, der vælger at bo i byen. Nu hitter storbyerne i høj grad hos bedsteforældregenerationen.

60 plus'erne er overrepræsenterede, når vi kigger på tilflytningen til storbyerne.

Mira Lie Nielsen, boligøkonom og chefanalytiker i Nykredit

”Københavnsområdet har fra 2006 til 2017 haft en samlet tilflytning på 12 procent. Men kigger vi udelukkende på aldersgruppen over 60 år, har der været en tilflytning på 66 procent. 60 plus'erne er altså overrepræsenterede, når vi kigger på tilflytningen til storbyerne”, fortæller boligøkonom og chefanalytiker i Nykredit Mira Lie Nielsen. Og samme billede gør sig gældende for også Aarhus og Aalborg.

 

De mange flytninger i den ældre generation hænger til dels sammen med demografiske ændringer. Men det er ikke hele historien.

 

”Når der kommer flere tilflyttere til byen i aldersgruppen 60 plus, hænger det selvfølgelig samme med, at der er kommet flere i aldersgruppen. Men der er stadig en udvikling mod, at flere flytter til de store byer, og at der er en gruppe af 60 plus’ere, som gerne vil bo tæt på livet i storbyen”, siger Mira Lie Nielsen.

 

Flere muligheder i byerne

Højere levealder og bedre helbred kan være nogle af de faktorer, der spiller ind, når bedsteforældregenerationen rykker teltpælene op.

 

”Vi lever længere og har længere tid, hvor vi er friske og er uden for arbejdsmarkedet. Vi vil gerne bo steder, hvor der er masser af ting at tage sig til, og uanset om det er musik og museer, restauranter eller fitness, så er mulighederne bedst omkring de største byer. Samtidig vil seniorerne gerne slippe for at vedligeholde det store parcelhus, der hurtigt kan blive en byrde, når man kommer op i årene”, siger Mira Lie Nielsen.

 

Ud over ønskerne om kulturtilbud og en bolig med mindre vedligehold, er der ingen tvivl om, at også børnebørnene trækker i de ældre boligkøbere.

Det kan være svært at være en del af hverdagen, når man bor et stykke væk. Og selvom vi er friske længere, så bliver en sådan køretur heller ikke mindre belastende med årene

Mira Lie Nielsen, boligøkonom og chefanalytiker i Nykredit

”Mange unge tager fx til Åhus for at læse, og så bliver de i byen efterfølgende. Når der så kommer børnebørn til, er der pludselig langt fra Hjørring til Århus for bedsteforældrene. Det kan være svært at være en del af hverdagen, når man bor et stykke væk. Og selvom vi er friske længere, så bliver en sådan køretur heller ikke mindre belastende med årene”, siger Mira Lie Nielsen og fortsætter:

 

”Jeg kan kende det fra mine egne forældre og flere i deres vennekreds, der også er flyttet på tværs af landet for at komme tættere på storbyens mange kulturtilbud – og ikke mindst børnebørnene”, siger Mira Lie Nielsen.

Tilflytning 2006 versus 2017

  Alle aldre Ældre - 60 plus
Aalborg 19 % 41%
Århus 30 % 84 %
Københavnsområdet 12 % 66 %
Odense  19 % 19 %

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom og chefanalytiker

Rådgiver og inspirerer boligejerne - om boligfinansiering, boligpriser, prognoser og rådgivningsbudskaber om husholdningernes formue- og gældsforhold.

Relaterede Artikler

Bolig | 2 min

Her er de fradrag, du måske har glemt

Har du husket alle dine fradrag, og hvordan får du mest muligt ud af din tilbagebetaling fra skat? Mange danskere får ikke registreret deres fradrag rigtigt, og risikerer derfor at snyde sig selv.
Bolig | 2 min

Lav rente og gebyrrabat på lån til el-, brint- og hybridbiler

Skal du låne til en el- eller hybridbil, får du nu en lavere rente end på et tilsvarende lån til en bil, der kører på benzin eller diesel.
Bolig | 5 min

Guide: Sommerhuskøb i 2019

Overvejer du at købe eller sælge sommerhus i år? Vi tager temperaturen på sommerhusmarkedet netop nu. Se fx, hvad et sommerhus koster, og få tre tip, der gør det billigere at være sommerhusejer.