Lave byggepriser gør nybyggeri attraktiv

Prisen på at bygge et hus er kun steget 0,5 procent det seneste år. Til gengæld er boligpriserne steget langt mere, nemlig 4-6 procent. Flere steder i landet kan det derfor bedre betale sig at bygge et nyt hus i stedet for at renovere et gammelt. Læs, hvor nybyggeri er det billigste valg.

Boligpriserne stiger. Til gengæld er byggeomkostningerne ikke steget nær så meget, og det gør det attraktivt at bygge nyt.

 

”På landsplan er boligpriserne øget med mellem 4 og 6 procent årligt de seneste 3 år. I samme periode har presset på byggeomkostningerne været meget begrænset, og resultatet er, at boligpriserne er steget mere end byggeomkostningerne – det gælder både for enfamiliehuse og etageboliger”, siger Mira Lie Nielsen, der er boligøkonom og chefanalytiker i Nykredit.

 

Hun forventer, at udviklingen vil fortsætte de næste år, så det bliver stadigt mere fordelagtigt at bygge et nyt hus i stedet for at renovere et gammelt.

 

Nybyggeri er særligt attraktivt i og omkring kommunehovedstæderne

Danskerne flytter generelt mod de større byer. Ikke udelukkende mod landets allerstørste byer, men der er en bevægelse fra kommunernes landdistrikter og ind til den største eller anden største by i en kommune.

Men fordi boliger ikke flyttes lige så let som befolkningen, er der et større pres på boligmarkedet og byggeriet i kommunehovedstæderne og de andre større byer, end der er i de mere tyndt befolkede områder.

Det er særligt i og omkring de store byer, at det er blevet mere fordelagtigt at bygge nyt, mens det i mere tyndt befolkede egne stadig er mere fordelagtigt at købe et hus og renovere det.

Mira Lie Nielsen, boligøkonom og chefanalytiker i Nykredit

”Det er særligt i og omkring de store byer, at det er blevet mere fordelagtigt at bygge nyt, mens det i mere tyndt befolkede egne stadig er mere fordelagtigt at købe et hus og renovere det. Fx på Vest- og Sydsjælland hvor priserne stadig er så lave, at regningen for et nyt hus bliver for stor”, siger Mira Lie Nielsen.

 

Hun forklarer, at det er grunden til, at byggeaktiviteten ikke er nær så kraftig uden for de store byer som omkring dem. I hovedstadsområdet, hvor mange gerne vil bo, og huspriserne er høje, er byggeaktiviteten historisk høj, og derfor er der også større pres opad på byggeomkostningerne dér end i resten af landet.

 

Meget nybyggeri i vente

Bevægelsen mod de største byer i et område er med til at få folk til at bygge nyt – selv i kommuner, hvor udbuddet af boliger til salg er højt.

”Det skyldes, at der typisk er relativt mange boliger til salg i de tyndt befolkede områder i kommunen, mens der er færre i de større byer, hvor efterspørgslen omvendt er høj. Sagt med andre ord: Der mangler boliger i de største byer og kommunehovedsæderne, og på den baggrund forventer vi stigende byggeri og stigende byggeomkostninger de kommende år”, afslutter Mira Lie Nielsen.

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom og chefanalytiker

Rådgiver og inspirerer boligejerne - om boligfinansiering, boligpriser, prognoser og rådgivningsbudskaber om husholdningernes formue- og gældsforhold.

Relaterede Artikler

Artikel | 3 min

Se de lån, sommerhusejerne vælger

For et år siden blev det muligt at finansiere sommerhuset med helt op til 75 procent realkreditbelåning, og det vælger 7 ud af 10 sommerhusejere at gøre. Se, om det også er en god ide for dig.
Analyser og kommentarer | 3 min

Bedsteforældre følger børnene til storbyen

Tendens: Seniorer over 60 år skifter parcelhuset i forstaden ud med en lejlighed i byen, hvor kulturliv og børnebørn trækker.
Bolig | 3 min

Stadig flere danskere køber feriebolig i udlandet

Drømmen om et feriehus på Mallorca bliver til virkelighed for stadig flere danskere. Men ferieboligen skal ikke være en investering, du forventer giver overskud, siger Nykredits boligøkonom. Læs hvorfor.