Stadig flere danskere køber feriebolig i udlandet

Drømmen om en luksuslejlighed på den franske riviera eller et feriehus på Mallorca bliver til virkelighed for stadig flere danskere. Men ferieboligen skal ikke være en investering, du forventer giver overskud, siger Nykredits boligøkonom. Læs hvorfor.

Det går godt i dansk økonomi, og de private formuer er blevet større. Det sætter gang i drømmene om en feriebolig i Frankrig eller Spanien, hvor lunere vejr lokker.

 

“Vi kan se, at der er en voksende interesse for at købe ferieboliger i Frankrig og Spanien. Det går godt i Danmark, og det giver sig udslag i en fremgang på ferieboligmarkedet herhjemme men også i en fremgang i salget af ferieboliger sydpå”, siger Nykredits boligøkonom og chefanalytiker Mira Lie Nielsen.

 

Der kan være mange gode grunde til at købe en bolig sydpå, men at købe som en investering, der skal give et økonomisk overskud, er ikke en af dem.

Man skal købe en feriebolig, fordi man gerne vil have et sted at tage hen og have det rart med familien. Man skal ikke investere i en feriebolig for at forrente sine penge.

Mira Lie Nielsen, boligøkonom og chefanalytiker i Nykredit

“Man skal købe en feriebolig, fordi man gerne vil have et sted at tage hen og have det rart med familien. Man skal ikke investere i en feriebolig for at forrente sine penge,” siger Mira Lie Nielsen.

 

Følsomt ferieboligmarked 

Uanset om man taler om helårsboliger eller fritidsboliger, skal du købe, hvis du har et behov, og ikke for at spekulere i at der kan være penge at tjene. Og for ferieboliger gælder det i endnu højere grad.

 

Markedet for ferieboliger er særdeles følsomt over for økonomiske nedgangstider. Det betyder, at du ikke kan være sikker på, at du kommer til at sælge boligen med et overskud. Eller at du kan sælge boligen i det hele taget, præcis når du gerne vil. I nedgangstider vil antallet af købere nemlig også svinde ind.

Når det går godt økonomisk, er der stor efterspørgsel efter ferieboliger, og når det begynder at gå skidt, er det noget af det første, som man skiller sig af med.

Mira Lie Nielsen, boligøkonom og chefanalytiker i Nykredit

“Når det går godt økonomisk, er der stor efterspørgsel efter ferieboliger, og når det begynder at gå skidt, er det noget af det første, som man skiller sig af med. Det gør, at priserne på fritidshuse svinger mere, end huspriserne gør på det almindelige boligmarked,” siger Mira Lie Nielsen.

 

Spansk husprisdyk under krisen

Eksempelvis dykkede huspriserne i Spanien med 20-30 procent under finanskrisen, og de er først nu ved at kæmpe sig tilbage. I tredje kvartal af 2017 steg huspriserne i Spanien med 2,7 procent i forhold til samme kvartal året før. I Frankrig steg priserne i samme periode med 3,1 procent.

“Vi kan se, at priserne kravler stille og roligt opad. Der er en opadgående tendens, men der er ikke nogen, der ved, om den er varig,” advarer Mira Lie Nielsen. Hun forventer, at boligpriserne i Spanien vil stige med 2,9 procent i 2018, mens boligpriserne i Frankrig vil stige med 4 procent.

 

Det skal du overveje, inden du køber

Selvom du er afklaret med, at du ikke nødvendigvis kommer til at spinde guld på din kommende feriebolig i Frankrig eller Spanien, er der andre ting, du skal overveje, inden du køber bolig i udlandet. Omkostningerne ved at købe er højere end herhjemme, og et fejlkøb kan blive et dyrt bekendtskab. Brug derfor god tid på at undersøge det område, du vil købe i – både i og uden for højsæsonen. Vil du gerne bo et sted med mange andre danskere eller tilflyttere, eller vil du hellere ud i et område, der er mere lokalt? Vores erfaring viser, at det ofte er manglende forarbejde og tjek af området, der resulterer i fejlkøb.

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom og chefanalytiker

Rådgiver og inspirerer boligejerne - om boligfinansiering, boligpriser, prognoser og rådgivningsbudskaber om husholdningernes formue- og gældsforhold.

Relaterede Artikler

Det spanske drømmehus blev købt med dansk realkredit

Det var drømmen om det helt rigtige hus på Mallorca, der satte tankerne i gang hos Jeanne og Christian.

Se de muligheder vi kan tilbyde dig

Her på siden kan du læse mere om, hvad vi kan tilbyde dig og se, hvad det vil koste dig at optage et lån til bolig i udlandet.

Drømmebolig i Spanien

Nykredit stod til rådighed, da Jeanne og Christian var på udkig efter deres drømmebolig på Mallorca.