Hvad består din formue egentlig af?

Din formue består af din pension, friværdien i din bolig og din opsparing. Det vigtigste er ikke størrelsen af hver af de tre områder, men fordelingen mellem dem og hvordan de justeres efter, hvor du er i livet og dine fremtidsplaner.

Har du fx brug for mere tid med familien, en større rejse eller en udbygning af boligen, kan en mulighed være, at bruge af friværdien i boligen. Det kan også være, du får nyt job med højere løn, og derfor med fordel kan spare lidt mere op. Eller måske nærmer du dig pensionsalderen, hvor din samlede formue helst skal strækkes så langt som muligt.

Det er derfor vigtigt, at du forholder dig til om, du skal afvikle gæld eller spare op. Hvad der er mest hensigtsmæssigt ændrer sig ofte over tid, men som hovedregel bør du placere dine penge, hvor afkastet efter skat er bedst.

Din bolig

Boligen er for langt de fleste den største post i budgettet, men samtidig en vigtig knap, du har at justere på, hvis du har behov for at ændre din økonomiske situation.

Læs mere

Din opsparing

Mange undlader at investere deres opsparing, fordi de er nervøse for at tabe penge, men omvendt tænker de færreste over, at de faktisk taber penge på, at pengene står kontant.

Læs mere

Din pension

En god pension giver tryghed gennem hele dit liv. Den sikrer din familie, hvis du bliver syg eller dør. Samtidig giver den dig mulighed for at leve det liv, du ønsker, når du trækker dig tilbage.

Læs mere