Risikabel flugt fra aktier

Private investorer vender ryggen til aktier. Det kan koste dem dyrt.

Danske aktier er steget mere end 14 procent i år – endnu mere hvis man medregner udbytter. Men det er det næppe alle, der glæder sig over. 

 Private investorer har nemlig måned efter måned solgt ud af deres beholdning af danske aktier, for knap 2,8 milliarder kroner netto i maj ifølge tal fra VP Securities, og for næsten 10 milliarder kroner siden årsskiftet. I samme periode har udenlandske professionelle investorer købt op af danske aktier.

 Også i 2016 solgte private danske investorer flere aktier end de købte.

 - Flere privatinvestorer har sikkert solgt aktier for at købe obligationer, hvilket kan være fornuftigt, fordi det spreder deres risiko. Andre har måske købt investeringsforeningsbeviser, hvilket giver dem professionel investeringsekspertise i ryggen og automatisk pleje af investeringerne. Men der er nok også nogen, der har solgt aktier uden at investere i noget andet, måske fordi de frygter kursfald på aktiemarkedet, siger chefanalytiker Bo Jensen Schmidt.

 Og det sidste kan være en farlig strategi, mener han.

- At veksle sine aktier til kontanter vil være ideelt, hvis aktiekurserne efterfølgende falder kraftigt, og du sørger for at komme hurtigt ind i markedet igen, før priserne for alvor er begyndt at stige igen. Men hvad hvis priserne ikke falder? Hvor længe er du villig til at vente? Og hvad skulle din begrundelse så være for at gå ind i markedet igen?, siger Bo Jensen Schmidt.

Dyrt at være tilskuer

Han fortæller, at frygt for nedtur på aktiemarkedet fra tid til anden får investorer til at forlade aktiemarkedet i et forsøg på at undgå tab. Men erfaring viser, at det ofte er dem, der trækker sig, der ender med at tabe på det. De får ikke del i det afkast, der er på markedet, mens de selv står på sidelinjen, og måske er de så uheldige, at markedet falder, netop som de har besluttet sig for at bevæge sig ind i det igen.

Har du en lang tidshorisont, er det bedste tidspunkt at investere altid lige nu

Bo Jensen Schmidt

- Lad være med at tro, at du kan forudsige markedet. Mange private investorer er endt med at sælge på bunden og købe på toppen i et forsøg på at opnå det modsatte. Et amerikansk studie har vist, at det vil have kostet dig 50 procent af afkastet over de seneste 40 år, hvis du har misset blot de ti bedste dage i markedet. Så det kan blive en dyr fornøjelse at stå på sidelinjen, også i kortere perioder. Har du en lang tidshorisont, er det bedste tidspunkt at investere altid lige nu, siger Bo Jensen Schmidt.

Han nævner aktienedturen under finanskrisen som eksempel.

- Danske aktier faldt med 60 procent i 2008, men siden er de steget med over 400 procent. Hvis du trak stikket tidligt i 2008, men var lidt nølende med at komme ind i markedet igen, vil du i dag være langt dårligere stillet, end hvis du blot havde lukket øjne og øre og stået nedturen igennem, siger Bo Jensen Schmidt. 

Relaterede Artikler

Video | 3 min

Chefstrateg: Vi justerer et par taktiske anbefalinger

De seneste udmeldinger fra den europæiske såvel som den amerikanske centralbank har fået Nykredit til at ændre på et par taktiske anbefalinger.
Artikel | 5 min

Chefstrateg: ”Ro på – trods optrappet handelskonflikt”

USA har indført forhøjede toldsatser på stål og aluminium og optrapper dermed handelskonflikten. Chefstrateg i Nykredit vurderer dog, at effekten bliver mere psykologisk end økonomisk.
Artikel | 5 min

Chefporteføljeforvalter: Stærkt aktiemarked er i dilemma

Indtjeningsvæksten i globale selskaber er særdeles stærk.