Tre investeringsråd før sommerferien

Bør du læse Jussi Adler-Olsen eller Børsen i sommerferien? Og hvor aktivt bør du pleje dine investeringer? Chefanalytiker i Nykredit Bo Jensen Schmidt har nogle råd.

Efter et stærkt halvår med gode regnskaber og den ene aktierekord efter den anden er flere amerikanske storbanker nu ude og advare om, at de ser risiko for uro forude. Samtidig er sommermånederne på aktiemarkederne ustadige som det danske sommervejr, fordi handelsaktiviteten daler, så et færre antal handler kan rykke markedet stærkere i både den ene og den anden retning end ellers.

Så skal du tage dine investeringer med dig på ferie, skal du sende dem på ferieophold eller få dem passet af andre, eller skal du slet og ret glemme alt om investering i nogle uger og nyde ferien?

Svært at tøjle følelserne

Det afhænger helt af, om du i dag investerer på egen hånd eller gennem en investeringsforening, siger chefanalytiker i Nykredit, Bo Jensen Schmidt.

- Investerer du på egen hånd, må du også selv sørge for det, som en investeringsforening ellers ville gøre for dig, blandt andet løbende at justere forholdet mellem aktier og obligationer, så det ikke løber løbsk. Har du enkeltaktier som er steget meget i en periode, kan du vælge at tage noget af gevinsten hjem, og investere det i obligationer eller andre aktier, du tror på. Men grundlæggende bør du stålsætte dig og ikke gå i panik, hvis aktiemarkederne går i rødt. Det hele kan være lidt mere turbulent om sommeren, men det er ikke ensbetydende med, at du bør trække stikket, siger Bo Jensen Schmidt.

Hør podcasten: Sådan arbejder chefporteføljeforvalteren i sommerferien 

- Vi drømmer alle om at sælge alt lige før hele markedet ramler, og så at gå fuldt ind i markedet igen, når stormen er redet af. Det kan give stor gevinst, hvis det lykkedes, problemet er bare, at det gør det sjældent. Nedturen kan komme langt tid efter at du har forventet det, og når den kommer, vil det være svært at vurdere om stormen er redet af eller om markedet fortsat vil falde. Og det nytter ikke en gang, hvis du næsten får ret. De største kursstigninger kommer typisk i kølvandet på kraftige fald, og et studie har vist, at du over de seneste 40 år ville være gået glip af ca. 50 procent af afkastet, hvis du missede blot de 10 bedste handelsdage i perioden, siger Bo Jensen Schmidt.

Han medgiver, at det er nemmere sagt end gjort at tøjle sine følelser, når kurserne stiger og falder, og at det i sig selv er et argument for at vælge at investere gennem en investeringsforening. Det giver ikke alene en større spredning mellem forskellige selskaber, end man selv har mulighed for, men det betyder også, at du ikke kommer til at stille dig på sidelinjen, fordi du pludselig skulle frygte en aktienedtur forude, siger han.

- Har du en lang tidshorisont, er det bedste tidspunkt at investere altid lige nu, siger Bo Jensen Schmidt.

Tre gode råd: Sådan holder du styr på porteføljen gennem sommeren

1.    Sælg aktier og køb obligationer
Det har været et godt halvår for aktier. Har du både aktier og obligationer, kan aktier nu udgøre en større andel af din portefølje end du oprindeligt besluttede. For at undgå at balancen løber løbsk, bør du sælge aktier og købe obligationer, så det oprindelige forhold genoprettes.

2.    Justér din portefølje 
Har du enkeltaktier i porteføljen, som du har ændret holdning til, enten på grund af kursudviklingen eller på grund af ny information fra selskabet, bør du justere din portefølje tilsvarende eller give fuldmagt til én, der kan gøre det for dig.

3.    Lad være med at trække dig ud af markedet 
Sælger du dine værdipapirer nu for at holde ferie med ro i maven, risikerer du at opnå det modsatte. Dit afkast vil udvikle sig tilfældigt, og din skaldyrsbisque og din chablis vil få en bismag, når du kan læse på mobilen er markedet er steget for 10ende dag i træk.

Investerer du gennem en investeringsforening eller har du en aftale om investeringspleje med din bank, kan du læne dig tilbage og håbe på godt vejr – på stranden og på markederne.

Disclosure

Nærværende materiale udgør markedsføringsmateriale og kan ikke anses for at være en investeringsanalyse eller en investeringsanbefaling. Der gælder ikke et forbud mod at handle finansielle instrumenter omtalt i materialet inden udbredelsen heraf. Læs mere

Relaterede Artikler

15 min

Sådan arbejder chefporteføljeforvalteren i sommerperioden

Når der om sommeren er stille om de børsnoterede selskaber kan det give mulighed for at møde virksomhederne og forstå deres forretning bedre.
Investering | 2 min

Lettere at være dansk investor

Lørdag den 1. juli 2017 trådte nye regler i kraft, der skal gøre det bedre at være investor i Danmark og i EU.
Investering | 3 min

Investorerne skal holde øje med inflationstal

Både Europa og USA kommer med spændende nøgletal for investorerne i denne uge. Det siger Klaus Dalsgaard, chefstrateg i Nykredit. Hør, hvorfor inflationen er interessant i ideoen.