Danske aktier i front

Der er fabelagtigt afkast til dig, der klarer at købe danske aktier før de stiger og at sælge dem før de falder. Er din timing blot en lille smule skæv, kan resultatet dog blive katastrofalt.

Det har været et godt halvår for danske aktier, som med en stigning på 15,9 procent siden årsskiftet giver baghjul til amerikanske, japanske og europæiske aktier samt korte og lange obligationer og aktier fra nye fremvoksende økonomier. Det viser en sammenligning, som Nykredit har lavet over afkastet i otte bredt anvendte investeringskategorier.

Og det er ikke første gang, at der er højere afkast til dem, der har foretrukket danske aktier frem for amerikanske, europæiske og japanske eller for den sags skyld korte og lange obligationer.

- Sammenligningen viser, at danske aktier siden 2007 har toppet listen hele tre gange - i 2012, 2013 og i 2015 - og er endt som nummer to i 2009, 2010 og 2014. Danske aktier har med andre ord haft det bedste eller næstbedste årlige afkast i seks ud af de 10 år, som sammenligningen dækker, siger chefanalytiker i Nykredit, Frederik Engholm.

Så måske skulle man blot satse fuldt på danske aktier, ikke mindst i lyset af, at danske aktier også topper listen målt på gennemsnitligt årligt afkast fra 2007 til 2017?

Spred risikoen

Før man satser alt på danske aktier, bør man dog bemærke, at det ikke er tilstrækkeligt at eje en enkelt eller blot en håndfuld aktier, men et repræsentativt udsnit af alle danske aktier (Nasdaq OMXC Cap GI), og man bør også minde sig selv om, at afkastet de seneste 10 år ikke er noget godt pejlemærke for det forventede afkast de kommende 10 år. Men der er også noget andet, man bør holde sig for øje.

Det lyder måske kedeligt, men hvis "kedeligt" kan hjælpe dig til at undgå en halvering af din formue, er det måske til at leve med.

Chefanalytiker i Nykredit, Frederik Engholm

- I 2008 og i 2011 tabte danske aktier henholdsvis 49,3 procent og 19,9 procent – og var blandt de dårligste markeder. Den mest åbenlyse konklusion af sammenligningen er altså ikke, at danske aktier altid klarer sig bedst, men måske snarere at ’efter sol kommer regn, siger Frederik Engholm.

Nye aktiemarkeder var den bedste aktivklasse i 2007, den dårligste i 2008 og den bedste igen i 2009 og 2010. Danske aktier var bedst i 2012, men dårligst året forinden lige som topplaceringen i 2015 blev efterfulgt af en placering langt nede på listen året efter.

- Det, der var den bedste investering det ene år, kan ende som den dårligste året efter og omvendt. Markedet byder altid på overraskelser, så selvom man forsøger dreje porteføljerne i retning af de bedste markeder år for år, så er det i praksis umuligt altid at spille udelukkende på de rette heste, siger Frederik Engholm og anbefaler investorer med mange danske aktier i deres portefølje at glæde sig over det flotte afkast i årets første halvår og samtidig overveje at kigge uden for landets grænser og sprede investeringsrisikoen over flere forskellige markeder og aktivtyper.

- Det lyder måske kedeligt, men hvis "kedeligt" kan hjælpe dig til at undgå en halvering af din formue, er det måske til at leve med, siger han.

Frederik Engholm

Chefstrateg i Nykredit

Ekspert i global økonomi, politik og markeder. Oversætter globale begivenheder til danskerne og viser, hvordan de navigerer sikkert gennem kapitalmarkedernes konstante turbulens.

Relaterede Artikler

Aktier | 3 min

Chefstrateg: ”Vi ser bedre balance i aktiemarkedet”

Lavere kurser, solid indtjeningsvækst i selskaberne og turistinvestorer, der har forladt aktiemarkederne. Det er faktorer, der giver en bedre balance i aktiemarkederne og mulighed for genoptagelse af en positiv tendens.
Aktier | 3 min

Chefstrateg: slæk sejlene

Det økonomiske opsving løjer af, og det kan give uro på de finansielle markeder indtil investorerne finder ud af, hvilket ben de skal stå på.
Investering | 3 min

Morningstar kårer Nykredit Invest som Bedst til Aktier og Obligationer

Nykredit Invest er kåret som bedst i Danmark i fire ud af otte kategorier i en prisoverrækkelse, som uafhængige Morningstar står bag. Kåringerne inkluderer prisen som Bedst til Aktier og Obligationer.