Er sikkerhedsaktier fortsat en god investering?

Det verdensomspændende hackerangreb i foråret, der lammede selskaber, hospitaler og transportsystemer, har for alvor sat IT-sikkerhed på dagsordenen. Men mange investorer har overvurderet, hvor hurtigt det vil gavne IT-sikkerhedsselskaber, vurderer senioranalytiker i Nykredit, William Eduard.

Da et computervirus i maj lammede tyske tog, engelske hospitaler og en lang række virksomheder verden over, kom det som kulminationen på et år, hvor hacker-grupper havde været i rampelyset ved at gribe ind og forsøge at påvirke præsidentvalgkampe i både USA og i Frankrig.

Wannacry-virusset, som det siden blev kaldt, forvoldte dog aldrig den skade, den kunne have gjort. En årvågen IT-medarbejder havde held til at spænde ben for angrebet tidligt i forløbet, men episoden fik ikke desto mindre myndigheder og selskabsledere til at spærre øjnene op – og den fik et stigende antal investorer til at interessere sig for antivirus, firewalls og operativsystemer.

Læs også: Hackerangreb kan få sikkerhedsaktier til at skyde i vejret

Hvis en virksomhed rammes – ikke mindst hvis virksomheden har fortrolige oplysninger om sine kunder – kan det være katastrofalt for virksomhedens omdømme og fremtidige troværdighed, og derfor er sikre IT-systemer helt vitale for de fleste virksomheder i dag.

Senioranalytiker i Nykredit, William Eduard

Tidskrævende proces

Mange investorer har dog overvurderet, hvor hurtigt nye IT-løsninger kan implementeres i den enkelte virksomhed, siger senioranalytiker i Nykredit, William Eduard.

- IT-sikkerhedsaktier er over en bred kam blev ramt efter den netop overståede regnskabsaflæggelse, selv om selskaberne mere eller mindre har leveret i tråd med egne forventninger. Det tyder på, at forventningerne hos investorerne har været for høje. Opmærksomheden på IT-trusler er afgjort blevet skærpet og vil blive yderligere skærpet efterhånden, som nye angreb opstår. Men at implementere ny IT-sikkerhed er ikke desto mindre en lang og ofte også bureaukratisk proces. Typisk skal der første bevilliges penge i næste års IT-budget, før det vil udmønte sig i nye ordrer hos sikkerhedsselskaberne, siger William Eduard.

Han vurderer også, at denne indsigt har styret selskabernes egne forventninger, der har været mere beskedne end investorernes. De fulde effekter af fx ’wannacry’-angrebet vil først vise sig i selskabernes ordrebøger til næste år og senere, efterhånden som øgede IT-bevillinger omsættes til nye ordrer hos sikkerhedsselskaberne, vurderer han.

Et spørgsmål om image

Men den langsigtede trend er han ikke i tvivl om.

- For virksomheder er det ikke blot et spørgsmål om at den daglige drift kan blive forstyrret. Det er også et spørgsmål om image. Hvis en virksomhed rammes – ikke mindst hvis virksomheden har fortrolige oplysninger om sine kunder – kan det være katastrofalt for virksomhedens omdømme og fremtidige troværdighed, og derfor er sikre IT-systemer helt vitale for de fleste virksomheder i dag. I takt med at IT udbredes til fjernsyn, køleskabe og biler, vil vi blive mere sårbare for angreb, og det vil øge behovet for IT-sikkerhed yderligere, siger William Eduard.

Han forventer, at selskaber gradvist vil sende flere og flere penge i retning af IT-sikkerhed, men anbefaler at man investerer bredt i sektoren frem for at satse på et enkelt selskab, hvis man ønsker investere i IT-sikkerhed på egen hånd. Selv har han med kollegaer i Nykredit sammensat en portefølje på fem IT-sikkerheds-selskaber, som han anbefaler kunder at investere i.

Relaterede Artikler

Artikel | 5 min

Chefporteføljeforvalter: Stærkt aktiemarked er i dilemma

Indtjeningsvæksten i globale selskaber er særdeles stærk.
Artikel | 5 min

Chefstrateg: ”Ro på – trods optrappet handelskonflikt”

USA har indført forhøjede toldsatser på stål og aluminium og optrapper dermed handelskonflikten. Chefstrateg i Nykredit vurderer dog, at effekten bliver mere psykologisk end økonomisk.
Aktier | 3 min

Chefporteføljeforvalter: ”Dansk MedTech står stærkt”

Danske selskaber, der leverer teknologi inden for sundhed, har klaret sig godt i 2018, og chefporteføljeforvalter i Nykredit ser med positive briller frem mod halvårsregnskaberne for dansk MedTech.