Køb mere frugt og grønt, mindre medicin

Nye økonomiske udsigter gør det attraktivt at have både cykliske og defensive aktier i sin portefølje, vurderer chefanalytiker Michael Drøscher Jørgensen. Han anbefaler finans, IT og stabilt forbrug.

Medicinalaktier er steget i pris, mens aktier inden for frugt og grønt og konserves begynder at se ganske attraktive ud. Det vurderer chefanalytiker i Nykredit, Michael Drøscher Jørgensen, som i sin seneste sektoranalyse skriver, at sundhedsaktier efter solide kursstigninger nu er mindre attraktive end aktier inden for stabilt forbrug.

Selskaber klarer sig forskelligt under forskellige konjunkturforhold. Groft sagt, er der nogle varer, vi køber, når det går godt, og så er nogle, vi køber lige meget hvad.

Chefanalytiker i Nykredit, Michael Drøscher Jørgensen

Selskaber klarer sig forskelligt under forskellige konjunkturforhold. Groft sagt, er der nogle varer, vi køber, når det går godt, og så er nogle, vi køber lige meget hvad. Og lige nu er situationen den, at den globale økonomi vokser ganske solidt, men at væksten sandsynligvis vil aftage. Det taler for at man i sin portefølje bør have en balance mellem både cykliske og defensive aktier, som klarer sig godt henholdsvis, når økonomien vokser og når væksten aftager. Og inden for defensive aktier anbefaler vi nu stabilt forbrug frem for sundhed, Michael Drøscher Jørgensen.

Læs også: Køb kaffe og ketchup

I sin seneste analyse af, hvilke sektorer der forventes at klare sig bedst de næste seks til 12 måneder, anbefaler han en overvægt af de konjunkturfølsomme sektorer Finans og IT/teknologi samt den defensive sektor stabilt forbrug, mens han ser udfordringer for telekommunikation, råvarer og industri.

Sundhed og stabilt forbrug er begge eksempler på defensive sektorer, som er en kategori vi mener man lige nu bør have i sin portefølje. Men priserne på stabile forbrugsaktier ser lige nu mere attraktive ud end sundhedsaktier, og vi anbefaler derfor at man reducerer sin beholdning af medicinalaktier og tanker op i stabilt forbrug.

Chefanalytiker i Nykredit, Michael Drøscher Jørgensen

Stabil efterspørgsel

Anbefalingen af stabilt forbrug, som dækker selskaber inden for bl.a. fødevareproduktion og husholdningsartikler, erstatter den tidligere anbefaling af sundhedsaktier, som også er en defensiv sektor, hvor efterspørgslen er nogenlunde konstant. Som det er tilfældet med behovet for insulin og stomi-poser, svinger behovet for kaffefiltre, dåsetomater og frugt og grønt typisk ikke meget med konjunkturerne.

- Sundhed og stabilt forbrug er begge eksempler på defensive sektorer, som er en kategori vi mener man lige nu bør have i sin portefølje. Men priserne på stabile forbrugsaktier ser lige nu mere attraktive ud end sundhedsaktier, og vi anbefaler derfor at man reducerer sin beholdning af medicinalaktier og tanker op i stabilt forbrug. Europæiske medicinalselskaber har desuden udfordringer med kursfaldet i dollar over for euro, som vil presse selskabernes indtjening, siger Michael Drøscher Jørgensen.

Han tilføjer, at hans anbefaling om overvægt af IT-aktier skyldes, at sektoren har en forventet fremtidig salgs-og indtjeningsvækst, der er højere end aktiemarkedet generelt. Tilsvarende har finanssektoren vist solid fremgang med stigende indtjening og faldende nedskrivninger og med en kerneforretning, der på længere sigt vil få gavn af stigende renteniveau, og sektoren får dermed også Michael Drøscher Jørgensens anbefaling. 

Michael Drøscher Jørgensen

Chefanalytiker i Nykredit

Ekspert på danske aktier og ansvarlig for sektorstrategier i Nykredit Markets.

Relaterede Artikler

Analyser og kommentarer | 2:30 min

Mere urolige markeder forude

En amerikansk lønstigning fik de finansielle markeder til at miste besindelsen.
Trends og tendenser | 5 min

Afkast de næste 10 år kan blive halveret

Efter flere år med stærk kursudvikling på aktier og obligationer, bør investorer indstille sig på lavere afkast forude. Men der er flere ting, man selv kan gøre for at sikre sig et tilfredsstillende afkast uden at risikoen øges.
Investeringsforeninger | 4 min

Ikke længere nok med geografisk spredning i aktieporteføljen

En robust investeringsstrategi sikrer dig afkast i gode og i dårlige tider. Men hvad der var robust i går, er ikke nødvendigvis robust i morgen. Nykredit introducerer ny global forvalter, der skal sikre aktieporteføljerne.